MILD
Att göra egna program
Blir du inspirerad till att göra egna program kommer här några tips. De applikationer som vi hänvisar till är bara två av ett jättestort utbud som finns att hämta från nätet, läs recensioner, testa olika versioner och välj.
Huvudregel: HÅLL DET ENKELT!
Ställ dig frågan:
VAD ÄR DET JAG VILL BERÄTTA?
VEM VILL JAG BERÄTTA DET HÄR FÖR?
VAR VILL JAG BERÄTTA DETTA?
SKRIV NED DIN BERÄTTELSE – GÖR ETT MANUS
Då du skrivit ned din berättelse fortsätter du med att göra ett manus. Manuset består av en rad med ”scener” som du skriver i den ordning som tittaren kommer att se dem. Varje scen ska om möjligt föra berättelsen framåt. Skriv ledigt, använd inte krångliga ord i onödan och gör inte scenerna onödigt långa. Läs din berättelse högt och ta tid. Hur många minuter tar det jag vill säga? Kom ihåg att det inte behöver ”pratas” hela tiden, ge din publik tid att ta till sig det du vill berätta.
DÅ DU HAR DIN BERÄTTELSE NEDSKRVEN SCEN FÖR SCEN: VILKA ÄR BILDERNA SOM BESKRIVER DET DU VILL BERÄTTA?
Samla ihop det bildmaterial som du vill ha med i din berättelse. Tänk på att det oftast behövs fler bilder än vad du från början planerat. Se alltså till att du har tillräckligt med material. Du måste säkerställa dig om att du inte använder bilder som är licensbelagda, dvs du får inte fritt använda bilder som någon annan skapat. Kontrollera detta noga, det finns bildsamlingar på nätet som innehåller massor med gratisbilder och videomaterial som du kan använda dig av.
Bestäm hurudan teknik du vill använda. I Mildprojektet har vi använt den enklast tänkbara tekniken och hållit oss till stillbilder. De rörliga bilder som finns är hämtade från videofiler som designplattformen Canva erbjuder. Samma plattform har använts vid redigeringen/ihopsättandet av programmen, gratisversionen gör att man kan lätt kan skapa videon med eget material.
Berättarljudet är inspelat med en några år gammal mobiltelefon i appen Easy Voice Recorders gratisversion. Ljudfilerna har sedan laddats upp i Canva och fogats till bilderna. Det kan vara litet krångligt med ljud, du kan behöva läsa in dina ljudfiler flera gånger för att få det att stämma, kontrollera också ljudnivån! Vill du ha musik i din video finns det licensfri musik att hämta från nätet.
VAR INTE RÄDD FÖR ATT GÖRA FEL, PRÖVA PÅ NYTT!